Slideshow image Slideshow image Slideshow image Slideshow image Slideshow image Slideshow image
Previous Next
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΗΡΑΚΛΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Το Σπήλαιο του Αγίου Ιωάννου

Σε απόσταση μιάμιση ώρας πορείας από την Ηράκλεια -χώρα- στα δυτικά του νησιού, κοντά στον όρμο Βουρκαριά βρίσκεται το Σπήλαιο του Αγίου Ιωάννου, που αποτελείται από σειρά θαλάμων με πολύχρωμο στολισμό από ογκώδεις σταλαγμίτες και κολώνες σε ωραιότατα συμπλέγματα με σταλακτίτες.

Η έκταση που καλύπτουν οι θάλαμοι είναι 2000 τ.μ. περίπου και θεωρείται από τα πλέον εντυπωσιακά σπήλαια του Αιγαίου.

Η Ηράκλεια [Ηρακλειά, Αρακλειά, Ρακλειά και κατά το μεσαίωνα Ηρακλείτσα] κατοικείτο από τους αρχαίους χρόνους, όπως αποδεικνύουν πολλά λείψανα αρχαίων οικισμών, αγαλμάτων, τάφων και άλλων ευρημάτων και τα ιερά της Τύχης και του Λοφίτου Διός.

Υπήρξε κρησφύγετο, ιδίως κατά την τουρκοκρατία, διαφόρων πειρατών, λόγω των απόκρυφων όρμων της. ΄Εχει ωραία τοπία με χαρουπιές, φίδες, ελιές σκινιές και υψηλότερο λόφο τον Πάπα [419 μέτρα].

 

Ο όρμος του Μέριχα και Όρμος Αλιμιά

Όρμος Μέριχα:

Μια ιδανική τοποθεσία για όσους θέλουν να παρατηρήσουν τη συμπεριφορά των πτηνών.

Περιτριγυρισμένος από βράχους ύψους άνω των 100 μέτρων, ο όρμος σχηματίζει φυσικές φωλιές ανάμεσα στους γκρεμούς για τα αγριοπερίστερα και τους γύπες.

Όρμος Αλιμιά

Σε βάθος περίπου 7 μέτρων διακρίνεται το βυθισμένο γερμανικό υδροπλάνο το οποίο είχε καταρριφθεί κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολλοί επισκέπτες πραγματοποιούν καταδύσεις προκειμένου να το φωτογραφήσουν από κοντά

 

Το Κάστρο

Το Κάστρο βρίσκεται κοντά στη παραλία Λιβάδι, εκεί θα βρείτε στοιχεία από τον αρχαίο οικισμό που χρησιμοποιούσαν ως αμυντικό οχυρό της Ελληνιστικής περιόδου.

 

Αγ. Αθανάσιος

Ο Αγ. Αθανάσιος είναι ένας από τους πιο γραφικούς οικισμούς του νησιού. Η έντονη Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική του και τα εγκαταλειμμένα σπίτια ταξιδεύουν τους επισκέπτες του στο παρελθόν.

 

Λόφος Πάπα

Από την κορυφή του λόφου Πάπας μπορείτε να θαυμάσετε την υπέροχη θέα προς τα νησιά που βρίσκονται γύρω από την Ηρακλειά.

Τα νησιά Ίος, Πάρος, Αντίπαρος, Νάξος, Δονούσα, Ικαρία, Μάκαρες, Κουφονήσια, Σχοινούσα, Κέρος, Αντικέρι, Φιδού, Αγριλού, Αμοργός, Άνυδρος, Ανάφη, Σαντορίνη, Βενέτικο, Αβελονήσια είναι μερικά από αυτά. Μπορείτε επίσης διακρίνετε και να θαυμάσετε τις υπέροχες ακρογιαλιές του νησιού

 

Μονοπάτια Ηρακλειάς

Η Ηρακλειά μαζί με την Δονούσα έχουν το καλύτερο σηματοδοτημένο δίκτυο μονοπατιών των Μικρών Κυκλάδων.

Μέσα από τα 8 βασικά σηματοδοτημένα μονοπάτια, συνολικού μήκους 16 χιλιομέτρων θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε το άγριο και πανέμορφο τοπίο αλλά και όλες τις ομορφιές του νησιού.

Εκτός από τα βασικά σηματοδοτημένα μονοπάτια μπορείτε να επιλέξετε κι ένα δικό σας, πάντε με προσοχή και με συνεχή συμβουλή του χάρτη.